Global Reporting --------------

Grenzen zijn de verbindende factor in mijn werk. Preciezer nog: de overschrijding van die grenzen. Ik zwerf het liefst rond bij de (imaginaire) grenzen tussen landen en culturen, maar ook tussen ideeën en perspectieven. Op die grenzen schuurt het, daar bevindt zich de dynamiek. De waanzin soms ook.

Spelen met vuur

'Spelen met vuur'

Corona stak er een stokje voor, anders had de olympische fakkel in het voorjaar van 2020 door Fukushima gereisd. Misschien volgend jaar dan - door het gebied waar negen jaar geleden de grootste kernramp ter wereld na Tsjernobyl plaatsvond. Zijn dit Wederopbouw Spelen of Radioactieve Spelen? De verschillen reiken diep in het ogenschijnlijk harmonieuze Japan. (Vrij Nederland, maart 2020)

Henk Barendregt

'De vrije wil is niet van ons'

Wiskundige en boeddhist Henk Barendregt keek zijn existentiële angst recht in de ogen en wist hem te temmen. 'Het 'ik' bestaat niet als degene die de touwtjes in handen heeft. Ook al denken we van wel.’ (Vrij Nederland, februari 2016)

Fukishima

'De gezonde islam moet overwinnen’

Koning Mohammed Vl van Marokko is een moderne koning. Hij vindt dat vrouwen zich moeten emanciperen en dat moslims tolerant moeten zijn. Op ingenieuze wijze komen deze twee doelen samen in de figuur van de morchida, de vrouwelijke religieuze gids. Ze zijn pionnen in het machtspel van de koning, die de IS in eigen land wil bestrijden en tegelijkertijd de islam inzet om zijn macht te behouden. (Vrij Nederland, oktober 2015)

Fukishima

Fukushima is overal. Het leven in Japanse kustdorpen

Kerncentrales beheersen het bestaan in Japanse kustdorpen. Alle vijftig centrales in het land liggen stil sinds de ramp in Fukushima in 2011, waar nog altijd radioactief water de zee in lekt. Nu de herstart van een aantal reactors op handen is, voeren boeddhistische monniken actie voor een andere levensstijl. (Vrij Nederland, januari 2015)

Buddhist Geeks

Sangha in de cloud

Buddhist Geeks willen hemelbestormende nieuwe technologie laten samensmelten met eeuwenoude boeddhistische tradities. Interview met oprichter Vincent Horn in South Carolina. (Boeddha Magazine, najaar 2014)

Denker des Vaderlands

'Ons zelfbeeld wordt volkomen bepaald door anderen.'

Filosoof en Denker des Vaderlands René Gude († 13-05-2015) over lichaam en geest en over de denkers die hij plastisch chirurgen en hun patiënten kan aanraden. Descartes en Epictetus. (Puntgaaf, zomer 2013)

verleiding

Verleiding van het Oosten | Het eigen ik als vergissing

De Oosterse renaissance die in de jaren zestig in het Westen begon, breekt nu pas goed door. Reportages en interviews over de filosofische en spirituele tradities uit het Verre Oosten, die her en der in Nederland wortel schieten. (NRC Handelsblad, juni 2012)

verleiding

Verleiding van het Oosten | 'Denk na en je ziet alleen verschillen'

Oud-topmannen Johan Witteveen en Herman Wijffels zien in de huidige wereldcrisis een nieuw mondiaal bewustzijn opdoemen 'voorbij institutionele religies en voorbij atheïsme.' (NRC Handelsblad, juni 2012)

verleiding

Verleiding van het Oosten | Rechte rug, ogen geloken

Wat is vrijheid? Hoe tuimel je in de tijdloze ruimte van het oneindig bewustzijn? 'Een brein dat de werkelijkheid probeert te bevatten, is als een vingerhoed waarin de oceaan moet passen.' Kennismaking met zen. (NRC Handelsblad, juni 2012)

verleiding

Verleiding van het Oosten | 'Verlichting is permanent'

Hoogleraar Grondslagen van de wiskunde en informatica Henk Barendregt probeerde zich als kind veraf gelegen gebieden in het helaal voor te stellen waar geen bewustzijn bestaat. Nu geeft hij les in inzichtmeditatie en onderzoekt de effecten van meditatie. (NRC Handelsblad, juni 2012)

fietsstang

De fiets als ledemaat

De diefstal van een fiets staat tot de diefstal van een iPhone als het verlies van benen tot het verlies van bewustzijn. De enige reden om niet in totale ontreddering neer te zakken is dat beide vervangbaar zijn. (Fietsstang, zomer 2010)