Ik had The Sheltering Sky gelezen als het boek dat het niet was. Op de pocketuitgave uit 1955, die ik tweedehands in Amerika had gekocht toen ik bij de scenarioschrijver op bezoek was, staat de aanprijzing An Exciting Bestseller of a Daring Woman Who Became a Harem Wife.

Ik las het niet als het avontuur van een haremvrouw, maar als een verhaal over de vrijheid om met het leven te breken dat uitgestippeld voor je was en om in plaats daarvan voortdurend op reis te zijn. Niet langer vastgeklonken te zijn aan de eigenaardigheden op de plek waar je toevallig geboren was.

Ik had The Sheltering Sky gelezen als het boek dat het niet was. Op de pocketuitgave uit 1955, die ik tweedehands in Amerika had gekocht toen ik bij de scenarioschrijver op bezoek was, staat de aanprijzing An Exciting Bestseller of a Daring Woman Who Became a Harem Wife. Ik las het niet als het avontuur van een haremvrouw, maar als een verhaal over de vrijheid om met het leven te breken dat uitgestippeld voor je was en om in plaats daarvan voortdurend op reis te zijn. Niet langer vastgeklonken te zijn aan de eigenaardigheden op de plek waar je toevallig geboren was.